Trui & Gaea – Straffe Madammen: wat schopt vrouwen de wereld in?

“Why do we leave this loveliest country in the world? What urges us to go east on desert roads?” schreef Annemarie Schwarzenbach in 1939 voor ze vanuit Zwitserland vertrok naar Afghanistan. 

Doorheen de geschiedenis trokken vrouwen de wereld in, elk om heel eigen redenen en vanuit heel eigen culturen. Ze doorkruisten woestijnen, beklommen bergen, hulden zich in mannenkleren, schopten tegen vooroordelen thuis en onderweg, leidden expedities, werden monnik. Van sommigen weten we nauwelijks iets, anderen lieten archieven en boeken na en werden —al dan niet postuum— wereldberoemd. Vrouwen die reizen zijn van alle tijden. Ook nu vinden we vrouwen in de meest onmogelijke uithoeken, als arts, fotograaf of motorreiziger.

Wat schopt vrouwen de wereld in? Wat dreef hen toen, wat drijft hen nu? Wat staat vrouwen te wachten staat als zij de brutaliteit hebben om net als mannen overal hun neus in te steken op vreemde continenten? En maakt het eigenlijk nog een verschil, dat gender? 

Gaea Schoeters (schrijfster, scenarist, regisseur, journalist) en Trui Hanoulle (grafisch vormgever, fotograaf) reisden samen en apart, lang en kort, op heel diverse manieren. Ze delen een heleboel, onder andere motoren en een bijzondere interesse in ex-Soviet- en islamitische landen. Een van hun langste reizen samen kreeg een neerslag in het kleurrijke reisverhalenboek 'Meisjes, Moslims & Motoren'.

Gaea en Trui werpen hun eigengereide blik op reizen en vrouw-zijn in de wereld van hun voorgangsters en die van nu.

Website:
Meisjes, Moslims en Motoren

Facebook Gaea: Gaea Schoeters
Facebook Trui: Trui Hanoulle

Instagram: Gaea
Instagram: Trui

Geef een antwoord