Sjaak Lucassen – Nuttige en hilarische reistips

Omdat motorfietsvakanties altijd te kort voelen, begon ik te reizen. Voordat ik het wist, was ik besmet met het reisvirus. Het gevolg was dat ik ongeveer 10 jaar van mijn leven op reis heb doorgebracht, rijdend op nogal ongewone motorfietsen. Ik rijd sportmotoren. De reden is simpel. Ik vind het belangrijker om de juiste motor voor mijn hart te gebruiken, dan de juiste motor voor het terrein. Gaandeweg werden bij reizen steeds extremer. De laatste tocht was op het poolijs ten noorden van Alaska. Het volgende doel is het bereiken van de Noordpool met de motor die ik momenteel bouw: De ’aRctic1'.

Tijdens mijn reizen heb ik geleerd dat je creatief moet zijn. Vooral wanneer je je motor of uitrusting in de meeste afgelegen oorden moet repareren. Dan blijkt dat oplossingen waarvan wij in de 'beschaafde' wereld denken dat ze niet werken, prima blijken te werken! Door naar een 'probleem' te kijken zonder je conventionele (conservatieve) bril en het te zien als een uitdaging, vindt je vaak een hele goede oplossing. Vaak nog met een goed verhaal ook! Tijdens mijn presentatie zal ik voorbeelden geven van oplossingen die voor mij van grote waarde waren, uiteraard verteld met de gebruikelijke hoeveelheid humor en hopelijk ook een aanvulling van jullie ervaringen en verhalen.